Conclusie dorpsonderzoek
Vooraf aan onze conclusie willen wij even er melding van doen dat de samenwerking met het Drents archief zo moeizaam verliep dat wij dat maar gelaten hebben voor wat het was. Je moest overal voor betalen, je kon niks op een normale manier meekrijgen of kopiëren en je werd niet gestimuleerd om informatie te vergaren, te onderzoeken, of überhaupt daar te zijn. Wij raden dit clubje dan ook erg af ondanks het mooie (en dure) gebouw dat er voor is neergezet.
Nu we klaar zijn met ons dorpsonderzoek en we de website volledig ingevuld hebben is het om de juiste conclusie te trekken tijd om terug te vallen op onze onderzoeksvragen en de hypothese:
Hebben wij alle kenmerken van Norg die wij zochten gevonden? Hebben wij voor alles wat wij wilden weten een verklaring gevonden? En is de uitkomst ook zoals wij deze in onze hypothese hadden verwacht, dat Norg door de jaren heen weinig veranderd is en een traditioneel dorp blijft?
Deze vragen zullen nu globaal in deze conclusie beantwoordt worden, en zo komen we aan het eind ook terug op onze hoofdvraag:
“Wat zijn de belangrijkste gegevens in de ontwikkeling van esdorp / brinkdorp Norg?”
Hoe is Norg ontstaan waar het is ontstaan?
Norg is ontstaan op de plek waar het is ontstaan door de hoge ligging, tegen de invloeden van de zee, en verder de geschikte landbouwgronden. Het ligt van oorsprong tussen twee beekdalen, het Oostervoortsediep en de Slokkert. Verder ligt het op de Drentse hoogvlakte en heeft het dus vooral zandgrond, zo is het altijd nodig geweest om naast gewassen te telen ook aan veeteelt te doen om de zandgrond te kunnen blijven bemesten.
Hiernaast was er dus veel samenwerking en handel nodig, want niet iedere boer kon én vee houden, én gewassen verbouwen (laat staan tegelijkertijd). Met dit alles zijn de typerende essen die al hoger gelegen waren, alleen maar verder in hoogte toegenomen. En door alle vereiste handel en samenwerking omtrent de veeteelt werden er ook diverse brinken ingezet in het midden van het dorp waar dorpelingen hun vee verzamelden en waarop dankzij de centrale ligging van Norg ook van omstreken vele boeren verzamelden en dit nog steeds zo nu en dan doen.
Norg is dan ook vanaf het begin een boeren brinkdorp / esdorp geweest en ondanks het feit dat de machines het werk tegenwoordig hebben overgenomen blijft het nog steeds een traditioneel boerendorp. De boermarke heeft nooit meer landoppervlak gehad dan vandaag de dag, de prachtige oude Saksische boerderijen staan er nog en in een aanzienlijk deel wonen ook gewoon nog boeren. Diverse mensen zoals bijvoorbeeld bij de molen zetten zich ook nog in om dit traditionele karakter van het dorp, wat ook nog een aantal toeristen trekt, te behouden.
Met welke kenmerken kunnen wij het Norg van het verleden het best beschrijven?
We kunnen Norg inderdaad dus het beste beschrijven als een dorp dat niet graag haar traditionele karakter verliest. Het is verder van oudsher een boerendorp geweest die wat belangrijker werd wanneer deze een kerk toegewijd aan de heilige Margaretha kreeg. Norg stond altijd op zichzelf grotere plaatsen als Groningen of Assen hadden het hier niet voor het zeggen.
Verder was Norg iets meer dan nu ook altijd omringd met mooie bossen en werd er werd er dus vroeger ook flink wat hout gehakt. Norg kreeg in de 19e eeuw twee molens die bijdroegen aan het karakter en dit was ook handig voor de boeren zodat zij niet teveel afstand hoefden af te leggen om hun veevoer op te halen.
Waar ligt de functie van Norg vroeger en nu?
Hoe Norg vroeger functioneerde hebben wij met het eerdergenoemde in deze conclusie al beantwoordt, Norg hield zich bezig met: veeteelt, het verbouwen van gewassen, korenmolens, houthakkerei, paardenfokkerij, recreatie en bestuur.
Tegenwoordig wordt er geen hout meer gehakt en is het gemeentebestuur verhuist, er zijn minder boeren en er is wat minder activiteit met veeteelt, maar deze laatste twee zijn nog duidelijk functioneel aanwezig. De brinken en essen worden gewoon nog gebruikt.
Er is later ook wat toerisme bijgekomen, maar dit is ook weer niet sterk aanwezig, Norg is geen attractie, maar een prettig dorp om te verblijven en om je heen te kijken. De bewoners wonen er dus om deze reden, of omdat hun ouders gewoon uit Norg komen. Tenslotte is het ook zo dat tegenwoordig niet veel mensen in het dorp zelf kunnen werken dankzij onder anderen de machinale landbouw en het trekken van werk naar de grotere plaatsen.
Hoe stond Norg door de jaren heen tegenover zijn omgeving?
Norg heeft altijd redelijk centraal gelegen, maar er lagen wel weer grotere plaatsen als Assen of Groningen in de buurt, Norg heeft dus vooral door de jaren heen gehandeld met omliggende dorpen, denk aan het gebied van de gemeente Noordenveld.
Norg heeft zoals eerder genoemd het vaak zelf voor het zeggen gehad, Norg bestuurde Norg, maar tegenwoordig is het tegenover de omgeving een mooi voorbeeld van een typisch Drents dorp op de Drentse hoogvlakte.
Vroeger werd er hoog vanuit de kerk uitgekeken of er aanvallende Friezen in aantocht waren.
Hoe heeft Norg zich kunnen ontwikkelen tot het dorp van vandaag?
Dit hebben we eigenlijk al beschreven met de uitleg bij de deelvraag over het ontstaan van Norg.
Wat zien wij van het verleden terug in het Norg van vandaag?
Vrijwel alles, dit hebben we ook al beschreven, houthakkerei en paardenfokkerij is niet meer aanwezig net als in vele dorpen zijn vele bedrijven niet meer aanwezig de echte groei gebeurt vooral in Roden, omdat de bewoners van Norg het nooit toe zou staan om op diezelfde manier te groeien omdat het dan tenslotte ook al haar karakter zou verliezen.
Waarom zien deze dingen terug in Norg?
De bewoners en actieve mensen als de molenaar die wij geïnterviewd hebben willen het graag zo houden als het is, of het zelfs naar oude staat terugbrengen. Hiervoor zijn verschillende redenen te benoemen:
- Afstanden zijn kleiner geworden en Norg kan niet goed met de grotere plaatsen concurreren en snel groeiende dorpen als Roden.
- Het behoud van historische waarde heeft niet alleen historische waarde, maar trekt ook mensen, dus brengt ook geld in de lade.
- Het is mooi en veel mensen verhuizen niet van hun oude woning, kinderen kunnen het overnemen.
- Etc.
Wat waren in het afgelopen decennium de belangrijkste veranderingen in Norg? Waarom hebben deze veranderingen plaatsgevonden?
Bij deze vraag hebben wij helaas binnen de korte termijn van ons onderzoek het minste informatie kunnen vinden. Hier is natuurlijk wel een goede reden voor, het leek ons niet erg interessante of bruikbare historische informatie, wat ook nog moeilijk in geografische context te plaatsen was.
Er is gewoon weinig veranderd in Norg, het afgelopen decennium zijn er wat meer landwegen verhard, de supermarkten zijn veranderd en er zijn maar weinig woningen bij gebouwd. Pretpark de vluchtheuvel is al een tijdje in verval en als je kijkt naar de oude boerderijen en molens die gerestaureerd worden, gaat het dorp zowat terug in de tijd.
Wat voor bezienswaardigheden, faciliteiten en activiteiten heeft Norg hedendaags verder te bieden?
Over deze vraag valt er wat ons betreft ook weinig interessants te vertellen. Er zijn een paar leuk terrasje en plekken waar je kunt zitten, er is een populair hotel en om het dorp kun je goed wandelen. Er zijn twee supermarkten te vinden en je kunt er nog steeds naar de protestantse kerk, er is zo nu en dan markt en je kunt er de historische gebouwen bezoeken. Er is een busverbinding naar Groningen, Assen en Roden en verder valt er weinig te doen dan tot rust komen, of even lekker op een landweggetje racen met 70 kilometer per uur.
Hoe kunnen wij Norg vandaag het best beschrijven?
Norg heeft duidelijk last van een nostalgische koorts, of misschien is het een waardig gevoel voor schoonheid en karakter, een toevluchtsoord voor het volk dat slecht tegen de snel moderniserende omgeving kan. De gebouwen die er al een lange tijd staan worden met passie onderhouden, maar de gebouwen die na de oorlog bijgebouwd zijn tot in de jaren 80, willen ze het liefst gesloopt zien worden voor iets mooiers. Verder is het allemaal in het eerdergenoemde stuk gezegd, Norg is en blijft een traditioneel dorp en er zal binnenkort ook weinig van veranderen zolang er mensen zijn die deze kenmerken van Norg blijven waarderen.
Wat zijn de belangrijkste gegevens in de ontwikkeling van esdorp / brinkdorp Norg? (Hoofdvraag)
Normaal zijn de belangrijkste gegevens in een dorp niet alleen maar de oude dingen die er in te vinden zijn zoals in Norg de hele oude kerk en de oude Saksische boerderijen. Normaal kijken mensen ook niet om bij een akkertje, ook niet als dit toevallig historisch een es is die het dorp in eerdere dagen heeft geholpen te bestaan. Normaal zie je een paar bomen in het gras en kijk je niet op van een historische brink, maar denk je: “Hoezo bouwen ze hier op al deze ruimte niet een woning of een bedrijf? Wat heb je nou aan een paar bomen...”
In Norg is dit alles anders, het zijn niet de nieuwe goedlopende bedrijven die de ontwikkeling beschrijven, maar het weloverwogen behoud van het historische karakter van dit pittoreske plaatsje Norg.
Dus als wij de belangrijkste gegevens benoemen van het dorp Norg, kijken wij niet naar nieuwbouw, maar de restauratie van oude gebouwen, of nieuwbouw in historisch karakter. Denk aan: de molens, de Saksische boerderijen dus, de doeltreffend simplistische Margaretha kerk, de met de uit de ijstijd afkomstige aangelegde parkeerplaatsen van morene en keien langs de weg, de herstelde overlaadplaats naast de brink, het Norgerholt, één van de oudste bossen van Nederland en andere natuurgebieden noem maar op. Het hotel en het terras bieden natuurlijk wel een prima uitvalsbasis om alles te bezoeken en bekijken.
Tenslotte willen wij kwijt dat we het verassend leuk vonden om ons onderzoek in Norg te doen, we hebben erg enorm veel van geleerd. We zijn in Norg zelf alleen maar behulpzame mensen tegengekomen, dus de samenwerking met het dorp was heel goed en dat geld ook voor de samenwerking onderling in ons groepje. Wij hopen dat de lezers van de verschillende onderdelen hebben kunnen genieten en wij hopen ook onze onderzoeksvragen voor jullie gevoel voldoende te hebben beantwoord.
Maak jouw eigen website met JouwWeb