Cartografie van Norg

Kaarten Norg


Hieronder zijn verschillende kaarten te vinden in verschillende tijdsperioden van het dorp Norg. We hebben hiervoor diverse bronnen gebruikt zoals de historische atlas, topografische atlas, provincie atlas, etc. We hebben de mooiste en duidelijkste kaarten uitgekozen die duidelijk de ontwikkeling van Norg in kaart brengen.   

 

 

Kaart 1: Norg in 1899 (bron: Nieuwland, 2006) 1:25.000

 

Hierboven is het kaart van Norg die dateert uit het jaartal 1899 te zien. De kaart is afkomstig uit de atlashistorische atlas van de uitgeverij Nieuwland waarbij de schaalverdeling 1: 25.000 betreft, zeer gedetailleerd dus. De kaart zelf is dus verkend in 1899, waarbij alle kaarten uit de atlas komen uit de periode van 1898-1928. Kaart 1 betreft dus een zeer oude kaart waarop gedetailleerd informatie uit is getekend, hier gaan we nader op in. In het jaar 1899 was Norg zowel een dorp als een gemeente, sinds 1997 is dit anders want toen verviel de status als gemeente en is Norg ondergebracht onder de gemeente Noordenveld. Verder valt op dat Norg relatief klein is en je nog de kavels van de boeren van elkaar kunt onderscheiden. Ook is goed te zien dat Norg een brinkdorp is, met de twee grote brinken zichtbaar gelegen in het midden van het dorp. Ook de rode weg valt op door zijn felle kleur. In 1899 bestond deze weg uit gruis of schelpen. De witte wegen daarentegen bestonden uit zand wat tegenwoordig niet veel veranderd is. Het schelpenpad of gruispad is veranderd in verharde wegen zoals we ze tegenwoordig overal kennen. 

 

 

Kaart 2: Norg in 1987 (bron: Atlasprodukties, 1987) 1: 50.000

 

Hierboven is kaart 2 te zien, afkomstig uit de Grote topografische atlas van Nederland daterend uit 1987. Wat opvalt met de vorige foto is dat de schaalverdeling groter is, dus van 1: 25.000 op kaart 1 naar 1: 50.000. Wanneer je beide kaarten met elkaar vergelijkt is te zien dat er veel is veranderd, zoals de uitbreiding van bebouwing aan het Westen en richting het Noorden. Ook is er oog geweest voor recreatie want er is een zwembad gebouwd met een nabij gelegen camping. dus flinke ontwikkeling in een aantal jaren.

Aan het Westen is de uitbouw groter dan de Noord kant wat komt door de natuur die een natuurlijke barrière vormt. Als we kijken naar de infrastructuur zijn er ook een aantal dingen veranderd want de hoofdweg is asfalt geworden, zoals al vermeld bij de vorige kaart, en er loopt nu een secundaire weg door het dorp die beter de dorpen met elkaar verbind. De secundaire weg is op de kaart vermeld als een gele weg, die richting het dorp vanaf het Zuid-Oosten loopt en van het dorp richting het Noorden en het Westen. 

 

 

Kaart 3: Het dorp Norg in 1992  (Bron: Wolters-Noordhoff, 1992) 1: 25.000

 

Kaaart 3 kent in vergelijking met de vorige kaart een kleinere schaal. De schaal betreft 1: 25.000. Wanneer we kijken naar de bebouwing is er weinig verschil. Enkel een klein detail is het zwembad, dat veranderd is van een openlucht zwembad naar een overdekt zwembad. Ook de infrastructuur is weinig veranderd. 

 

 

Kaart 4: Norg in 1997 (Bron: Emmen T. d., 1997) 1:25.000

Hierboven is een kaart te zien uit de topografische kaart van Drenthe. Er zijn een aantal kleine veranderingen te zien, voornamelijk in de woonsector. Er zijn namelijk langs de randen van het dorp huizen bijgebouwd, met name in het Zuid-Westen. Verder is het dorp net als de vorige kaart weinig veranderd, vandaar dat wij in onze hypothese hebben staan dat Norg een traditioneel dorp is.

Wat opvallend is, is dat de topografische kaart meer detail in beeld brengt. Zo is het politiebureau, gemeentehuis en de kerk aangegeven met een soort vlag (zie oranje symbolen). In nieuwere kaarten zul je dit niet aantreffen aangezien de gemeente na 1997 ging fuseren en werd ondergebracht onder de naam Noordenveld.