Norg in beeld
Zoals de naam het al zegt wordt in deze pagina Norg in beeld gebracht. Dit doel willen wij bereiken door middel van foto's Norg te visualiseren. Norg bestond als nederzetting eerder dan de stadsrechten van Groningen anno 1300 n.Chr. Met zo'n lange geschiedenis is ook te verwachten dat er veel bronnen over het dorp te vinden zijn.
Wij zijn voor 'Norg in beeld' langs het Drenth archief (foto1) geweest waar we helaas niet veel wijzer van werden (zie conclusie Dorpsonderzoek).
Foto 1: Drenths archief te Assen (bron: Eigen foto, 2014)
Via andere wegen hebben we uiteindelijk historische foto's van Norg kunnen vinden, waaruit al snel het idee ontstond om - net als de basis van ons dorpsonderzoek - het fotomateriaal te vergelijken met vroeger en nu. Om dit te behalen moesten we eerst de historische foto's selecteren, om vervolgens te proberen om vanaf exact dezelfde locaties een foto te maken. Soms lukte dit niet door de aanleg van nieuwe wegen of voor de groei van vegetatie, hierdoor waren we genoodzaakt sommige foto's vanaf een andere hoek te nemen. Om de foto's goed te kunnen vergelijken hebben we ze op de website tegen elkaar aan geplakt, onder de foto's vind u dan de behorende informatie.
Es achter de Esweg:
Foto 2: Uitzicht over de essen, richting het Zuiden (bron: Erfgoed & 20467142, n.d)
Foto 3: Uitzicht over de essen, richting het Zuid-Westen (bron: Eigen foto, 2014)
Op afbeelding 2 en 3 zijn op beide foto's het uitzicht naar dezelfde es te zien. De bovenste heeft een andere hoek omdat die foto's vanuit de achtertuin is genomen. We hadden nog bij het huis aangebeld, zodat we ook vanuit de achtertuin de foto konden maken. Helaas was er niemand thuis en deed niemand de deur open. Ook in het weiland staan had geen zin want er was schikdraad om het weiland aangebracht, desondanks dat alles vinden wij de foto's goed vergelijkbaar.
Overeenkomsten / Verschillen ?
De overeenkomsten zijn duidelijk te zien. Zo lag de weg er in die tijd ook al en bestond die net als nu uit zand. Ook zijn op beide afbeeldingen dezelfde houtsingels op de achtergrond te zien. Wat verder de foto uniek maakt is de kijk op de essen. Op de historische foto is duidelijk reliëf onderscheid te zien, op foto 3 wat minder echter deze is wel dergelijk aanwezig. Verschillen zijn moeilijk te zien behalve dat het weiland - vooraaraan de afbeelding - tegenwoordig voor veeteelt wordt gebruikt.
Esweg 12:
Foto 4: Historische foto esweg 12 (bron: Delemarre, 1962)
Foto 5: Esweg nummer 12 tegenwoordig (bron: Eigen foto, 2014)
Het bovenstaande huis betreft hetzelfde huis als het huis met het perspectief vanuit de achtertuin wat wij in afbeelding 2 terug kunnen zien, alleen nu kijken we tegen het huis zelf aan, aan de voorkant. We hebben de foto vanaf ongeveer dezelfde hoek genomen, beter lukte het niet in verband met de beuken heg.
Overeenkomsten / Verschillen ?
Duidelijke overeenkomsten is het gras, dat er omstreeks 1962 ook al lag, en het rieten dak. Ook de ramen en deuren van het huis zitten mooi op dezelfde plek, de deur in het midden van het gebouw is echter vernieuwd. Aan de zijkant van het huis hebben ze een stukje grond wat op een pad lijkt, verandert in gras. Ook is het dak van dakpannen voorzien en is de schoorsteen gemoderniseerd. Niet grote veranderingen, slechts kleine.
Esweg 14:
Foto 6: kijk op de esweg nummer 14 (bron: Wal, 1980)
Foto 7: Kijk op esweg nummer 14 (bron: eigen foto, 2014)
Bij deze foto is het ons uiteindelijk gelukt om deze van een identiek perspectief te nemen, omdat de openbare weg er toen al precies zo bij lag, in tegenstelling tot de andere oude foto's is foto 6 namelijk nog vrij recent (1980), toch zien wij hoewel het behoudend blijft, genoeg verschillen bij het vergelijken van deze twee foto's.
Overeenkomsten / Verschillen ?
De weg aan de rechterkant in de foto is weer de Esweg, waar we foto nummer 3 van hebben onttrokken. Een verschil is dat het voorste stuk van die weg wel geasfalteerd is, maar daar blijft het dan ook bij. Opvallend is het gebruik van hetzelfde hek, met dezelfde oprit en de bijhorende morene stenen in het midden. Behalve de verschillen in aanwas van vegetatie is er geen duidelijk verschil meer op te merken.
Esweg 25:
Foto 8: Esweg 25 te Norg ( bron: Oosterveen, 1965)
Foto 9: Esweg 25 te Norg (Eigen foto, juni 2014)
Overeenkomsten/ Verschillen ?
Wanneer beide foto's goed geobserveerd worden valt er op dat er een derde schuur bij is gekomen. Daarmee bedoelen wij in foto 9 de schuur aan de linkerkant van de auto. Ook verschilt er dat de hele oprit met stenen is belegd. De functie van het gebouw is tenslotte ook nog veranderd, tegenwoordig betreft het gebouw namelijk een 'Bed en Breakfast' (http://www.eshofnorg.nl/).
Brinkweg 13:
Foto 10: Brinkweg 13, gelegen nabij het centrum van Norg (bron: Wal, rijksmonumenten, 1975)
Foto 11: Brinkweg 13, gelegen nabij het centrum van Norg (bron: eigen foto, 2014)
Overeenkomst / Verschillen ?
De hekken zijn tegenwoordig gerestaureerd, ook is er een beukenheg gekomen in plaats van het hekwerk aan de linkerzijde van de foto's. De asfaltering van de hoofdweg is op de foto van nu is nu beter in beeld. Verder is aan het gebouw zelf ook het een en ander veranderd: bijvoorbeeld is de dakkapel van vroeger vervangen door twee dakramen en is het rieten dak van het huis is vernieuwd. Uiteindelijk is het alsnog nagenoeg onveranderd gebleven.
Peesterstraat 8:
Foto 12: Peesterstraat nummer 8 (bron: Wal, Rijksmonumenten, 1980)
Foto 13: Peesterstraat nummer 8 (bron: Eigen foto)
Overeenkomsten / Verschillen ?
Op beide afbeeldingen zijn veel verschillen te zien. Op de foto van nu lijkt de woning anders dan hoe die vroeger was en schijn bedriegt hier niet. In het jaar 2010 heeft een verbouwing plaatsgevonden aan de woning, onder andere ook een uitbreiding met alle gevolgen van dien. Zo is het rieten dak volledig nieuw, net als de zijkant van de woning. Ook de beuken heg is nieuw geplant. Het fragment infrastructuur om het gebouw heen is hetzelfde gebleven, en in het voorste deel van de woning kun je dezelfde kenmerken als op de historische foto terugzien.
Terugkoppeling van deze foto's aan onze hypothese.
Nu we een aantal foto's uit het 'straatbeeld' van Norg hebben vergeleken met vroeger kunnen we constanteren dat er gezien de hoeveelheid tussenliggende jaren bij de meeste foto's relatief erg weinig veranderd is. Dit kunnen wij zowel zeggen als wij het over de woningen hebben, als over de omgeving. Deze informatie wandelt dus op één lijn met onze veronderstelling dat Norg een traditioneel dorp, hierdoor wordt het per uitgewerkt stukje onderzoek steeds minder waarschijnlijk dat onze hypothese, die wij vanaf het begin al hadden, nog ontkracht zal kunnen worden.
Overige foto's Norg
Hieronder volgen een paar foto's die wij het waard vonden om te tentoonstellen met een korte toelichting. De foto's die hieronder staan, representeren namelijk naar ons idee Norg en horen daarom ook thuis op deze website...
Foto 14: Brink Peesterstraat (bron: Eigen foto, 2014)
De foto van hierboven toont goed hoe Norg een brinkdorp is. Op de foto is op de voorgrond één van haar brinken te zien met daarin staande populieren en eiken. Eomheen zie je heel goed de boederijen liggen wat uiteraard voor deze boerenbewoners gemakkelijk was, zodat al het vee vanaf hun erf direct de brinken op gestuurd konden worden.
Foto 15: Veelvuldig gebruik van morene uit de ijstijd (bron: Eigen foto, 2014)
Op de bovenstaande foto kunnen we goed terug zien hoe er in Norg veelvuldig gebruik wordt gemaakt van het nog steeds in de grond aanwezige morene. Deze keien worden uit de es gevist en bijvoorbeeld zoals op deze foto ter decoratie gebruikt, of voor een kleine parkeerplaats. Je ziet ze overal in Norg terug en daarom kunnen ze niet missen bij dit onderdeel.
Foto 16: oude raadzaal van Norg (bron: Eigen foto, 2014)
De afbeelding hierboven is een belangrijke foto, vroeger was Norg namelijk een zelfstandige gemeente. Norg was de gemeente van verschillende plaatsen: Peest, Een, noem maar op... Echter veranderde dit in 1998. Vanaf dat jaar is de gemeente Norg opgegaan samen met de gemeente Roden in de gemeente Noordenveld, de naam die wij terug kunnen zien bij één van de twee molens in Norg. De bovenstaande foto betreft dus de oude gemeentelijke raadszaal in Norg. Men kan al raden dat deze zaal niet meer intensief in gebruik is, maar wel is de zaal nog in gebruik om bijvoorbeeld bewoners van huwelijken te volstrekken.
Foto 17: Bunker onder het oude gemeentehuis te Norg (bron: Eigen foto's, 2014)
Onder datzelfde gemeentehuis, de 'Brinkhof', zit nog steeds een bunker, die de mensen uit de gemeente in de tweede wereldoorlog en koude oorlog moesten beschermen tegen bijvoorbeeld desastreuse luchtaanvallen. Op de foto is de kleine schuilkuilder te zien met bewapende deuren. De grote bunker - die helaas niet open kon - heeft een deur die drie zelfs keer zo dik is als de deuren van de kleine schuilkelder.
Foto 18: De Vluchtheuvel, oud-pretpark van Norg in verval geraakt (bron: Agnes, 2014)
Een ander opvallend gegeven in het dorp Norg is het oud-pretpark de Vluchtheuvel, dat failliet raakte en in verval is geraakt. Er zijn wel veel kunstzinnige dingen te zien waardoor de krakers die er wonen zullen het er daarom niet mee eens zijn dat het pretpark niet meer zo interessant is om te bezoeken.
Wat verder noemenswaardig is, is dat de horeca ondernemer Sjoerd Kooistra (o.a. Drie gezusters), die later zelfmoord had gepleegd, met de vluchtheuvel was begonnen. Kraken is tegenwoordig verboden, maar de eigenaar heeft de bewoners toestemming gegeven om hier nog enige tijd te blijven.
Maak jouw eigen website met JouwWeb